2013. szeptember 21., szombat

Piás cseresznyés pite

Pite, pite, pite. Gombóc Artúrnak a csoki, nekem a pite. Az egyik legjobban bevethető desszert, sokszor is sütöm. Magamnak, ajándékba, de megosztva az igazi. 

Mindig van itthon brandy, szerintem a legjobb a gyümölcsökhöz. Figyeljünk oda, ez elég tömény pite, ezért javaslom a kisméretű, 18 cm-es formát hozzá. Ha mégis nagyobbat sütnénk, duplázzuk meg a mennyiségeket.


Piás cseresznyés pite

Hozzávalók 18 cm-es formához:
Tésztához:
18 dkg liszt
7 dkg cukor
4 dkg vaj
1 ek tejföl
1 tojás
vanília
1 tk sütőpor
vaj a forma kikenéséhez

Töltelékhez:
2 marék cseresznye
1/2 dl brandy
2 ek cukor
4 kocka csoki

porcukor tálaláshoz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

Magozzuk ki a cseresznyét. Forraljuk össze a brandy-vel és cukorral. A csokit reszeljük bele a brandy-s cseresznyébe. Hűtsük le.

Állítsuk össze a tésztát, simán mindent dolgozzunk össze.Tegyük addig a hűtőbe, amíg a töltelék is teljesen kihűl.

Osszuk 2/5 és 3/5 részre a tésztát, majd nyújtsuk ki, a kisebbik lesz a teteje. Vajazzuk ki a formát. Béleljük ki a nagyobbik tésztával úgy, hogy pereme is legyen, majd szurkáljuk meg. Töltsük meg a cseresznyével, és fedjük le a kisebbik tésztával. Nyomkodjuk össze a széleket, majd szurkáljuk meg a tetejét is. A forma szélén levágott felesleges tésztával díszítsük a pite tetejét. 

Süssük kb. 20 percig, vagy amíg világossárga nem lesz a tészta. Próbáljuk megvárni, amíg kihűl, vagy legyünk nagyon óvatosak, rendkívül forró a belseje. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése